Oorzaken

Oorzaken

Er is niet één exacte oorzaak voor bipolaire stoornis, verschillende factoren spelen een rol.

Genetisch

Er is een familiale, erfelijke voorbeschiktheid voor de ontwikkeling van bipolaire stoornis. Verschillende genen blijken onafhankelijk van elkaar een rol te kunnen spelen.

Fysiologisch

Met geavanceerde beeldvormende technieken heeft men veranderingen in sommige hersendelen van bipolaire patiënten kunnen aantonen. Sommige hersendelen zijn groter en met functionele MRI - een beeldvormende techniek die de activiteit in de verschillende hersendelen kan in beeld brengen - kan men bij bipolaire mensen andere reacties in de hersenen vaststellen.

Er is een verstoord evenwicht van de chemische stoffen die instaan voor de signaaloverdracht in de hersenen - zoals dopamine en serotonine.

Er werd ook een ander dag-nachtritme vastgesteld bij mensen met bipolaire stoornis.

Omgeving

Er zijn sterke aanwijzingen dat omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van bipolaire stoornis. Vermoedelijk kunnen bepaalde omgevingsfactoren een bipolaire stoornis uitlokken bij mensen die de familiale aanleg hebben.

Onderzoek heeft aangewezen dat emotionele gebeurtenissen - zoals traumatische gebeurtenissen en misbruik - tijdens de kindertijd vaak wordt gemeld door mensen met een bipolaire stoornis. Emotionele gebeurtenissen kunnen ook manisch depressieve episodes uitlokken bij mensen met een bipolaire stoornis.